14/11/2020 15:34 00/00/0000 00:00
Yusuf Selek
Bugün Eskişehir'in görünmeyen kahramanlarından birisini konuk ediyoruz. Eskişehir’in bulutundan gökkuşağı yaratmaya çalışan birisi olan, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek konuğumuz.
Özellikle Koronavirüz salgın döneminde kentin temizliğinde önemli bir rol oynuyorlar. Kendisi ile pandemi döneminde ilaçlamanın önemini konuştuk.
Eskişehir tüm kentler gibi zor bir dönemden geçiyor. Pandemi döneminde Veteriner işleri Müdürlüğü olarak ne gibi işler yaptınız?
11 Mart 2020 Türkiye’ de Covid’in varlığı resmi olarak açıklandıktan sonra, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner işleri olarak rutin işlerimize ilaveten dezenfeksiyon işleri yaptık .
Aynı zamanda pandemiden önce de devam eden, müdürlüğümüzün haşere mücadelesi ve sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığımız çalışmalara devam ettik.
Pandemi döneminde Veteriner işleri Müdürlüğü olarak “Haşere ile mücadele “ konusunda yaptığınız çalışmalar nelerdir?
Bu konudaki bilgileri, Ekim 2020 sonu itibariyle sayılara boğmadan vereceğim;
91 mahallede karasinek, sivrisinek ve diğer haşere mücadelesine hala devam ediliyor. Tarım ve hayvancılık yapılan yerlerde toplam 1187 adet gübrelik ilaçlamaları yapıldı.
Ayrıca birim olarak pandemi dolayısıyla şu ana kadar görülmedik bir istek ve şikâyet ile karşı karşıya kaldık.
Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak Ekim sonu itibarı ile vatandaştan gelen toplam 25178 istek ve şikâyete geri dönüş yapılarak hizmet verildi.
2020 Ekim sonuna kadar bütün kamu binaları, aile sağlık merkezleri, muhtarlıklar, PTT binaları, huzur evleri, kuaför ve berberler, belde evleri, taşıtlar, kaymakamlığa bağlı kuruluşlar, belediyeye bağlı kuruluşlar, Kızılay, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odası, Cezaevi, TCDD, Hasan Polatkan Havaalanı, Hava İkmal, 1. Ana Jet Üssü… vb. yerleri dezenfeksiyon yaptık.
2020 Ekim ayı sonu itibari ile toplam 3010 adet bina dezenfeksiyonu, 1221 araç dezenfeksiyonu yapmışız.
Toplam 4231 ilaçlama işlemi yapmışız.
Ayrıca,2020 Ekim ayı sonu itibari ile tüm mahallelerimizde eskiden beri süre gelen haşere ile çalışmalarımızı da aksatmadan yaptık.
Açık alan sivrisinek ve karasinek mücadelesi yaptık.
Tarım ve hayvancılık yerlerinde de toplam 1187 adet gübrelik ilaçlaması yapıldı.
Köpek toplama şikâyeti, hasta bildirisi, yaralı kedi bildirisi, at-eşşek, arı ilaçlama şikayeti, covidli ev ilaçlama şikayeti gibi istek ve şikayetler toplam 25178 istek ve şikayete cevap verildi.
Şikâyetçi olan vatandaşlarımıza bir fiil geri dönülerek %99’u konuyla ilgili bilgilendirilmiştir.
2020 yılsonuna kadar” Kasım-Aralık aylarında da” bu çalışmalara büyük bir hızla devam edeceğiz
Sosyal Belediyecilik anlamında projeleriniz vardı, bu projelere devam edebildiniz mi?
“ESKİŞEHİR’DE ATA BİNMEYEN ÇOCUK KALMASIN “sloganıyla başlattığımız Adaptif binicilik etkinliğimiz vardı.
Adaptif binicilik: Hayatlarını engellelle sürdüren kişilere güven duygusunu kazandırıp başarabildiklerini göstermek için at sevgisi ile beraber yaptıkları bir spor. Ancak bulaşı önlemek amacıyla atlara binişleri de iptal ettik. Her sene geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz hayvan sevgisi konulu resim yarışmasını iptal etmek zorunda kaldık.
Doğal yaşam merkezine okulların, öğrencilerin, velilerin, büyüklerin yaptığı ziyaretlere de ara verildi.
Bu dönemde bir tek sosyal etkinlik yapabildik. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü için bir etkinlik düzenledik. Düzenlediğimiz etkinlikte Covit 19 nedeniyle sokağa çıkma yasağı süresinde sokak hayvanlarına yardımcı olan hayvan severlere Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanımız Dt.Ahmet ATAÇ tarafından teşekkür belgesi verildi ve aynı gün sembolik olarak Doğal Yaşam Merkezinde toplanarak bir etkinlik yaptık.
Kentimizin temizliği ile ilgili önemli bir sorumluluk üsteniyorsunuz. Bu konuda tüm Eskişehir halkı adına size ve ekibinize teşekkür ederiz. Ymarız bu pandemiden bir an önce kurtulur ve rutin hayatımıza döneriz. Bize verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz..