×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası

Haber Kategorileri

Bolu Gündem Politika Bilim-Teknoloji Eğitim Ekonomi Sağlık Spor Medya-Magazin Eskişehir Ankara Ankara Bursa Bilecik Afyon Küyahya Dünya Eskişehirspor

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Mühendislikten girişimciliğe bir yol hikayesi

18/02/2021 10:33 00/00/0000 00:00

A- A+

Afife Arısoy

Kadın girişimciler gücümüze güç katan en önemli hikayelerin baş kahramanları haline geldiler ve ben onların cesaret öykülerini öğrendikçe bu ülkenin kadınlarının önüne ne engel koyarsan koy pes etmezler diyorum. Cam tavanlar kırılmak içindir diye içimden haykırdığım birkaç an bile yaşadım. 

Kendi işimi bir süre yapmış bir kadın olarak başarı hikayelerini duydukça dur bunu da aktarayım diyorum. 

Biz Afife hanımla Clubhouse uygulamasında tanıştık ve ben hikayesini dinledikten sonra sadece kendime saklamak istemedim. Afife Arısoy eski bir inşaat mühendisi ama bir gün canına tak ediyor ve kendisini kendi mücevher markasının başında buluyor. Kendine zaman ayırmayı seven ve yarattığı bu zamanı doğru değerlendiren bir kadın olarak gelin bu işin usulüne Afife hanımla bakalım bir de… 


Afili by Afife nasıl oluştu? 

Marka ismime karar vermeye çalışırken bilinçaltımda kalan bir olayın bir gece rüyamda bana seslenmesiyle Afili by Afife ismi son halini aldı. Üniversitede arkadaşlarımın bana “Afili Yalnızlık” diye seslenmelerini bir gece rüyamda hatırladım sabah afili diye sayıklayarak uyandım, sonra kendi adımı taşımasını da istediğim için afili ve Afife kelimelerini birlikte kullanmaya karar verdim. İsmimi de çok sevmemin etkisi büyüktür bu noktada. Türkiye’nin sahneye çıkan ilk Türk kadın tiyatro sanatçısının ismi ve babaannemin ismi olmasını doğduğum günden beri gururla taşıyorum ve ağırlığını hissediyorum.

“Afili yalnızlık” şarkısının adı bana yalnızlığın ne kadar afili olduğunu anlatıyor.
Afili; gösterişli, göz alıcı ve çalımlı demektir. Benim için yalnızlık çok gösterişli ve göz alıcıdır.
Kadınların gösterişli olmak için takılara, kıyafetlere, çantalara ihtiyacı yok tamamen içimizden gelen enerji ile bağlantılıdır, ben sadece takılarla yardımcı olmak, küçük dokunuşlarla kombinlerinizi tamamlamak istedim. Belki de en afili yanımız kaliteli yalnızlığımızdır. 

Neden e-ticaret ve takı konusuna geldiğimizde ise; kendi adıma bir girişim yapabileceğimi hissettiğimde önümde iyi yaptığıma inandığım birkaç alan vardı. Hepsinin profesyonel hayattaki rollerini araştırdım ve diğerlerini eledim. Çok sevdiğim, kullanmaktan hiç bıkmadığım ve takmadan markete bile gidemediğim takılarımın hayatımdaki yerini büyütmeye karar verdim. Sürekli karşılaştığım “Afife’nin takıları çok güzel olur, Afife bunu nereden aldın, Afife ben mağazalarda hiçbir şey bulamıyorum sen nasıl buluyorsun” sorularına artık bu benim işim diyebilmenin hazzını, gururunu ve mutluluğunu yazıyla anlatmak çok zor. Eğitimini aldığım mesleğimde bu duyguları yaşayamamak üzücü ama vazgeçebilmek mesleğimin bana verdiği güçten geliyor olabilir. İnşaat sektöründe kadın olmak çelik gibi bir kalp ve sinir sistemi gerektiriyor. Her meslekte muhakkak böyledir ama benim deneyimim bu sektörde oldu. 


Girişimci olmak isteyen okurlarımıza verebileceğiniz en önemli tavsiye nedir?

Hayatta bazı konuları denklemlerle ifade etmeyi çok severim o yüzden şöyle bir tanımım var benim. Pozitif geribildirimlerin sayısını 10 ile çarpın, negatif geribildirimlerin sayısını 10’a bölün. Çünkü müşteriler memnun kaldıklarında bunu sizlere bildirmeyi unuturlar veya bildirmeleri gerektiğini düşünmezler ama şikayetçi olduklarında mutlaka bildirirler. İnanın ve emin olun ki aldığınız pozitif dönüşlerden daha da fazlası kadar haberinizin olmadığı memnun müşterileriniz olacaktır.

Negatif mesajlara moralinizi bozmayın, notunuzu alıp, problemi çözüp, ileride oluşmaması için prosedürlerinizi iyileştirin. Negatifler sizi ilerletir, pozitifler enerjinizi yükseltir. İkisini de iyi değerlendirin.

Müşterilerinizle bağınızı gerçekten kişisel olarak kurun ve bu bağı kaybetmemek için gecenin bir yarısı uyanıp müşterinin mesajına dönmek olsa bile uyanın, o cevabı sabaha bırakmayın hatta uyumamayı göze alın.

Pes etmeye yaklaştığınız bir nokta oldu mu? Başarısızlık hikayeniz var mı?

Pes etmeye yaklaşmadım ama işler kötü gittiğinde, işimin iyi gittiği günleri aklıma getiriyorum ve ticaretin inişli çıkışlı ritminin çok doğal olduğunu kendime hatırlatıyorum.

Müşterilerimin mesajlarını aralıklarla geriye dönüp okuyorum ve bu mesajları çoğaltmanın asıl gayem olduğunu tekrar tekrar aklıma getiriyorum. 

Girişimcilik serüveninin tamamına başarısızlık diyemeyiz diye düşünürüm ben, mesela bir kişi girişimini kapatırsa bu onun tercihidir, kendisi isteyerek kapatmıştır ama devam ettirseydi şirket kapanmadığı için buna başarılı mı diyecektik?  İşleri orta derecede devam edecekti ve mutlu olacaktı. Yani kişi mutluysa girişim başarılıdır, kişi mutsuz ise girişimi başarısızdır ve mutluluk paradan çok daha fazlasıdır hatta para bazen benim aklıma bile gelmez. 

Başarısızlık hikayeniz var mı sorusunu problemle karşılaştınız mı olarak çevirmek istiyorum. Karşılaşıyorum ve o problemi yaratandan uzaklaşıyorum, zaten uzaklaşabilmek çok büyük bir lüks şu an hayatımda. Kurumsal hayatta asla elde edemediğimiz bir haktır. Tedarikçilerle, üreticilerle problemler yaşıyoruz dolayısıyla kökleşmiş ve size problem yaratan firmalar yerine yeni tedarikçiler aramak işimizin bir parçası.  
Siparişinde problem yaşayan müşterilerim, durumu çözme şeklime hayran kaldıklarını belirttikleri için bunu problem olarak adlandırmıyorum aslında. Çözüm şeklim müşterilerimi markama bağlıyor, bunu kesinlikle tavsiye edebilirim. Müşteriniz sizinle problem yaşadığında bu durumu çok iyi değerlendirin, sizlere güvenerek bağlandıklarını ve tekrar tekrar sipariş verdiklerini göreceksiniz. Bir önceki sorunun cevabına ek olacak; etrafımız siparişten sonra telefonu açmayan alışveriş siteleri ile dolu olduğu için sipariş sonrası hizmetinize çok önem vermenizi şiddetle tavsiye ederim.

Patron olmak mı zor çalışan olmak mı?

İkisi de zor, hangisi daha zor diye düşünüyorum. Benim için çalışan olmak daha zordu. Patron olmanın getirdiği özgürlük hissi, istemediğiniz bir şeyi yapmama hakkı, tamamen kendi iradenizle kararlar alıp eyleme geçirebilmek, aldığınız kararların sorumluluğunu üstlenmek ve kararlarınızın sonuçlarını istediğiniz yönde değerlendirebilmek beni cezbediyor. Gerçi bazen zorlanıyorum ama çalışan iken elimde olmayan sebeplerden dolayı zorlanıyordum. Şu an zorlanıyorsam sebebi tamamen kendi kararlarımdır. Çalışan olduğum zamanlarda bazen günleriniz problemin nereden kaynaklandığını bulmak ile geçiyor ve sonunda sizinle hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıktığında günlerinizi bir hiç için geçirdiğinizi farkediyorsunuz, çalışma hayatınızın yarısı o maili ben atmıştım siz görmediniz ne yapabilirim veya CC’ye  (carbon copy)  sizi koydum ama başa koymayı unutmuşum ile geçiyor. Bu durum hep benim çalıştığım yerlerde oluyor sanmıştım sonra anladım ki çevremdeki herkesin şirketinde durum aynı.


Kadın girişimcilerle bir araya geldiğiniz bir platform var mı?

Girişimcilerle İTO (İstanbul Ticaret Odası) etkinliklerinde bir araya geliyorum, bunun dışında dijital pazarlama ile ilgili seminer ve panelleri takip ediyorum ve orda girişimcilerle tanışıyoruz. Bana ulaşan, soru soran herkese bildiklerimi anlatıyorum. Bu sıralar yeni popüler olan Clubhouse uygulamasındaki sohbetlerde her fırsatta yer almaya çalışıyorum.


Instagram adresim: afilibyafife
Websitem: www.afilibyafife.com
Mail adresim: info@afilibyafife.com


 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2023