2021 yılı için 5 bin adet tebrik kartı üretilirken, 2009’dan bu yana üretilen tebrik kartı sayısı 120 bine ulaştı. ürkiye’de tek olan bu uygulamayla hem atık kağıtlar yeniden dönüştürülerek değerlendirirken tebrik kartı kültürü de yaşatılıyor.
Sukurusu Uygulama Merkezi, belediyeden çıkan ofis atık kağıtlarının elde geri dönüşüm yöntemiyle, sanatsal değeri olan, her biri farklı el yapımı kağıt üretimine dönüştüğü bir merkez. Ofis ve doğa atıklarından geri dönüştürülerek üretilen Sukurusu kağıtları, 2021 yılı için kartın iki yüzünde iki farklı görsel oluşturacak bir kesim ile tasarlandı. Ön yüzde 2020 yılını temsilen bir kaktüs görseli olan Sukurusu kağıdının kesilerek boşaltılmış kısmı, kartın içinde neşeli bir illüstrasyonda kullanılarak yılbaşı sembolü olan geyik ve Türkiye'de neredeyse her yerde yaşayan böcek kapangil familyasından bir kuş türü olan Robin kuşu ailesinin dayanışması görselini oluşturuyor.
Bu yılın teması “Koronavirüs ile mücadelede empati”
2021'e girerken, koronavirüs salgınının gölgesinde geçen 2020 yılı için yapılan tasarım, pandemi sürecinin öğrettiklerini konu alıyor. Ziyaretinde tebrik kartı uygulaması hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Ataç, geleneksel hale gelen yeni yıl kartlarının bu yılki temasının, koronavirüsle mücadelede empatinin önemi olduğunu ifade etti. Başkan Ataç, “Tebrik kartımızın bu yılki temasını konuşurken, dünyayı etkisi altına alan pandemi fikrinde birleştik. 2009’dan beri yaptığımız bu kartlar aynı zamanda vatandaşlarımız tarafından saklanıyor ve bir anı oluyor. Cep telefonlarına atılan mesajlar, bu kartların sıcaklığını yansıtmıyor. Biz gerçek hislerimizi kağıda dökersek, farklı bir yönü olduğuna inanıyoruz. Bu seneki kartımızın da bir yüzeyinde, ‘Dünyayı bambaşka biçimde gördük, yaklaşmadan sevdik, uzaktan sevdik’ sözleri yer alıyor. Bu sözler koronavirüsten dolayı geldiğimiz hali anlatıyor. Kartımızdaki bir diğer mesaj ise ‘Güçlendiren, öğreten, özen gerektiren bir yılı geride bırakıyoruz’ oldu. 2020’de öğrendiğimiz koronavirüs önlemlerini anımsatıyor. Kartımızda yer alan görsel ise bir ağaç ile birlikte koronavirüse de benziyor. Kartın içinde ise benim mesajım olan, ‘Empati ve dayanışmanın sürdüğü, birlikte daha güçlü olduğumuz, sağlıklı bir yıl dilerim’ sözleri var. Elbette koronavirüsle mücadelede empati çok önemli. Taktığım maske ile ben kendimi korurken çevremdekileri de korumuş oluyorum” diye konuştu.