Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İnşallah yerli otomobilimizi yollarımızda görmeye başladığımızda yerli şarj ünitelerimiz olacak. Lityum pilleri de Eskişehir’de üreteceğiz. Böylece elektrikli otomobil dünyasına başka bir kulvarda daha hızlı bir giriş yapmış olacağız" açıklaması yapmış. Doğrusu Eskişehir için önemli bir açıklama… Bu açıklama bugün yapılmış bir şey değil. Kırka Bor tesislerinde uzun süredir devam eden çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Yerli otomobil hedefleri doğrultusunda Eskişehir yine üzerine düşeni yapmaya hazır.
Eskişehir’de kurulan tesisin özelliği yeni nesil otomobillerin elektrikli olması. Yani bir batarya ile çalışması. Karbon izinin azaltılması ve daha çevreci yeni nesil otomobiller anlamında Türkiye’nin yerli otomobilinin piyasaya girmek istemesi son derece yerinde… Yerli otomobilde Eskişehir’in de otomobilin kalbi sayılabilecek bataryasının yapılacak olması gerçekten gurur verici… Küçük bir hatırlatma yapmakta yarar var. “Biz yüzde yüz yerli otomobil yapmanın gururunu yaşamış” bir şehrin insanlarıyız, batarya ne ki?
+++
Aşıda bile “etnik köken” takıntısı…
Salgın sebebiyle geldiğimiz son nokta aşı tartışmaları. Yaşanan salgının büyüklüğü önünün alınması konusunda yaşanan büyük sıkıntılar için en önemli çözümün aşı olduğu konusunda çok geniş bir konsensüs sağlandığını da biliyoruz. Bütün dünya salgının etkilerinin azaltılması için aşı üretimi konusunda tahminlerin ötesinde hızlı davrandı. Nitekim ülkemizde de yerli aşı ile ilgili somut adımlar atıldı, önümüzdeki günlerde bu konudaki gelişmeler ile ilgili sevindirici gelişmeler olduğu konusunda bilgiler geliyor. Bu arada ABD-Almanya işbirliği ve bir ABD firmasının aşılarının yanı sıra Çin aşısı eldeki mevcutlar olarak değerlendiriliyor. Türkiye ilk etapta 50 milyon dozluk Çin aşısı sözleşmesi yapınca “aşı karşıtı kesimler” dezenformasyon çalışmalarına başladılar. “Çin aşısının güvenilirliği” üzerinden tartışma başlattılar. Şöyle soralım “ABD-Almanya kökenli aşılar ne kadar güvenilir?” ya da şöyle soralım; “Çin aşısı ile ilgili sizi endişeye sürükleyen bilimsel gerçeklik nedir?” Aşı konusundaki en akılcı açıklamayı Prof. Dr. Gaye Usluer yapıyor ve noktayı koyuyor; “Bizim aşının milliyetiyle ilgili, hangi ülkeden geldiğiyle ilgili bir derdimiz yok. Şu anda bu salgından tek çıkış yolu, toplumun yüzde 60-70 oranında aşılanması. Çin’den gelen aşı, kabul ama güvenlik araştırmalarını iyi yapmak kaydı ile.”
+++
MEGEM’ in hakkı EOSB yönetimine
“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sözünü çok önemseyen birisi olarak MEGEM’ in hakkını teslim etmeliyiz. Son olarak MEGEM ile ilgili medyamızda yer alan haberler dikkatimi çekti. MEGEM, EOSB Yönetiminin meslek Lisesi meselesine çözüm olarak ürettikleri bir merkez. Konuyla ilgili EOSB yönetim kurulu başkanı Nadir Küpeli diyor ki; “MEGEM herhangi bir alanda uzmanlığı ve mesleği olmayan kişilere eğitim veren bu kişileri sanayiye nitelikli iş gücü olarak kazandıran bir kuruluş. Mesleği olmayan gençlerimizin kollarına burada bir altın bilezik takıyor ve onları meslek sahibi yapıyoruz. Eskişehir’de bu alanda kurulan ilk ve tek merkeziz. Şehrimizde ve ülkemizde sanayicilerimizin mesleki eğitim almış ve yetişmiş insan gücü açığımız sürekli artıyor, burada verdiğimiz eğitimlerle biz bu açığı kapatıyoruz.” Alkışlar emeği geçen herkese…